Om oss
HVB verksamheterna välkomnar barn och unga 15 t. o. m. 20 år som står inför utmaningar relaterade till kriminalitet, riskbruk, beteendeproblem, psykosociala utmaningar och där neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kan påverka deras livssituation. Placering i vår verksamhet sker i enlighet med socialtjänstlagen.
Famijlehemsverksamheten bedrivs i hela Sverige men alltid med lokalt bosatt konsulent. Våra professionella och erfarna konsulenter besöker familjen en gång i veckan vid uppstart och därefter enligt överenskommelse men minst en gång var tredje vecka. Besöken har som syfte att ge familjehemmen stöd genom samtal och se hur samarbetet mellan familjehemmet och den unge fungerar. Konsulenten finns tillgänglig för rådgivning dygnet runt.
Kriminella handlingar kräver ofta problemlösning, driftighet och mod. Belastningsregister och bristande skolgång är inte direkt framgångsfaktorer för att bli självförsörjande. Frodida Academy erbjuder ett sätt att omvandla dessa egenskaper och erfarenheter till konstruktiva färdigheter och samtidigt inge framgångstro. En kurs i ämnet – Hur startar man en business? Kursen erbjuds individuellt eller i grupp och leds av professionella affärsutvecklare.
Frodida, en kombination av ”frodig” och det grekiska ordet för omsorg, är vårt kännetecken. Det representerar en plats där varje individ blomstrar och växer under kärleksfull och professionell vård.
Välkommen till Frodida Vård. Omsorg med omsorg är vårt löfte och vi ser varje ögonblick som en chans att göra skillnad i en ung persons liv.
Kvalitetssäkring
Verksamheten ska uppfylla krav på god kvalitet och säkerhet. Det innebär bl.a. att det finns särskilda krav på föreståndarens kompetens och att övrig personal ska ha lämplig utbildning och erfarenhet. Tillsynsmyndighet är IVO. Verksamhetens kvalitetssäkras genom egenkontroll, riskanalyser och systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete reglerar kvalitetssystemet. Verksamheten omfattas av bestämmelserna i lex Sarah om eventuella missförhållanden och tillbud i verksamheten. Personal omfattas av registerkontroll för att säkerställa lämplighet. Insatser som genomförs journalförs, liksom avvikelser. En riskanalys upprättas och uppdateras löpande. Verksamheten följer vårdplanen och upprättar en genomförandeplan i samråd med ungdomen, socialtjänsten och familjen alltid med barnets behov i centrum.