HVB Vikansa

Målgrupp:  Barn och unga som vistats i kriminella miljöer, riskerar att etablera en kriminell identitet samt har provat att ta droger i åldrarna från och med 13 år till och med 19 år.

Antal platser: 4

Lagrum: SoL 7.1.1

Verksamhetschef: Sanel Gutic,
Tel: +46 (0) 766-10 02 22
E-post: sanel.gutic@frodida.se
Besök & postadress: Åkerby 205 E, 743 86 Bälinge

 
Beskrivning

HVB hemmet Vikansa är ett litet familjärt HVB-hem som maximalt tar emot 4 ungdomar. Det ligger i lantlig omgivning, utan tillgång till lokal stadsbuss men endast tolv minuter med bil från Uppsalas centrum. 

Kompetent personal

Personalen har mångårig erfarenhet av arbete med
behandling och förändringsarbete. Personaltätheten är hög och personal finns på plats dygnets alla timmar. Föreståndaren är utbildad socionom med många års erfarenhet av arbete med barn och unga. Behandlingsassistenterna är lyhörda, erfarna, engagerade och ödmjuka. De är duktiga på att vinna förtroendet hos ungdomarna och få dem att öppna sig. De är socialpedagoger eller har pågående utbildning som socialpedagoger. Extern handledare arbetar coachande med behandlingsassistenterna så att vi hittar nycklarna att hantera aggressioner, ångest och till självinsikt och motivation. Vi samarbetar med erfaren psykolog vid utrednings- eller speciella behandlingsbehov.

Behandlingsstruktur

Behandlingsprogrammet formas i allt väsentligt
utifrån den inledande beteendeanalysen. Ungdomens svårigheter inventeras, information inhämtas genom inledande observationer. Dessa kombineras med information från socialtjänst och föräldrar/ vårdnadshavare samt inläsning av tidigare gjorda utredningar. Rönen sammanfattas i termer av överskottsbeteenden, underskottsbeteenden och tillgångar därefter upprättas en prioriteringsordning. Arbetet fullföljs därefter med att analysera problembeteendenas funktion, duration, utlösande risksituationer, adekvata handlingsalternativ, förstärkningsarrangemang, träning, hemuppgifter och utvärdering. Samtidigt görs en inventering av vilka skyddsfaktorer som bör bibehållas och ytterligare
stärkas hos ungdomen, i dennes familj och nätverk.

Behandlingsform 

Interventionerna utgår från strukturerade tillämpningar av metoder baserade på kognitiv beteendeteori och social inlärningsteori. Kontaktpersonen har veckovis enskilda samtal utifrån feedback, interventioner, veckans träning, planering framåt,  ungdomens egna frågor. En grundförutsättning för behandling är ungdomens delaktighet. Ungdomen bidrar själv med, och prioriterar, ordningen av behandlingsinslagen. Varje kontaktpersonssamtal med tillhörande övning dokumenteras i sessionsrapport som ungdomen signerar.

Viktiga principer

Viktiga principer i vardagen är sysselsättning och beröm. Att förmå ungdomarna att testa på saker för att identifiera intressen som fungerar avledande, ångestdämpande och som bygger självförtroende. 

Pedagogik

Tydliga genomförandeplaner med mål och delmål i punktform. 

Systematiskt hälsofrämjande arbete 

Vid subtila eller diffusa symptom arbetar vi med digital hälsodagbok så att verksamheten uppmärksamma mönster kopplade till fysisk och psykisk hälsa.   

Egenkontroll i vardagen

Personalen genomgår anonyma prov. Verksamheten säkerställer på så vis att medarbetarna har kännedom om socialtjänstens gällande föreskrifter. Avvikelser rapporteras skriftligen och diskuteras på arbetsplatsträffar. Riskbedömningen är ett levande dokument och uppdateras löpande. 

Film 
Förändringen som nytt boende och en HVB-placering innebär, är för de flesta unga en tuff situation och det kan vara svårt att föreställa sig. För att öka förutsägbarheten har vi har därför skapat en kort film om den fysiska miljön. Se nedan.
Om Oss

Frodida vård arbetar på uppdrag åt kommuner över hela Sverige. Vi förmedlar akutplatser, utredningsplatser,  familjehem, jourhem, stödboendelägenheter åt barn och ungdomar.

Familjehem/Jourhem

Att vara familjehem/jourhem innebär att ta emot ett barn/ungdom mellan 1-18 år som befinner sig i en otrygg situation och är i behov av nytt boende.