Familjehem/Jourhem
Vad innebär att vara familjehem/jourhem åt Frodida vård?
Förutsättningar
För att bli familjehem krävs stabila och hälsosamma familjeförhållanden, och att kunna erbjuda kontinuitet i vardagen. En vuxen familjemedlem måste alltid sova hemma. Barnet måste tillhandahållas ett eget rum med tillräckligt ljusinsläpp och ventilation. Kriminalitet är inte förenligt med att vara familjehem och ett belastningsregister avkrävs innan placering. Skulder hos kronofogden är inte tillåtna och även detta behöver intygas skriftligt. Utdrag från kommunens socialregister kompletterar dokumentationen som behövs.
Behöver extra omsorg
De flesta barn som blir placerade bär med sig svåra upplevelser från tidigare familjeförhållanden och kan mycket väl ha ett trauma från tidigare upplevelser. Det är heller inte ovanligt att de har blivit utsatta för övergrepp. Väl i en ny familj bär många barn på en stor oro och saknad av sin biologiska familj. Det är därför viktigt att de får mycket omtanke, ett lågaffektivt bemötande och vid behov också stöd från professionella terapeuter, exempelvis BUP. Umgänge med biologiska föräldrar och annan släkt är vanligt förekommande vid placering och samordnas av familjehemskonsulenten.
Stöd till familjen
Frodidas professionella och erfarna konsulenter besöker familjen en gång i veckan vid uppstart. Därefter sker besöken enligt överenskommelse men minst en gång var tredje vecka. Besöken har som syfte att tillhandahålla stöd genom samtal och se hur samarbetet mellan familjehemmet och den unge fungerar. Konsulenten samordnar frågor som rör socialtjänsten, avlastar familjen vid behov och finns tillgänglig för rådgivning dygnet runt. Forskning visar att fler engagerade vuxna är av godo i ett utsatt läge. Utöver konsulenten tillhandahåller Frodida vård en kontaktperson som träffar ungdomen på fritiden två timmar per vecka och bidrar till en aktiv fritid.
Ersättning
Ersättningen till familjen varierar beroende på problematik men motsvarar en heltidslön och utbetalas av Frodida.
Hur går processen till?
Efter att er familj anmält intresse genomför Frodida en utredning där vi ställer ingående frågor och besöker er familj. Med ert samtycke tillhandahåller Frodida utredningsunderlaget och ni anmäler er som familjehem till kommunen, som i sin tur gör en utredning innan ni blir godkända som familjehem/jourhem. Inför en placering får ni ta del av ålder och relevant information kring problematik och bakgrund så att ni har goda förutsättningar att ta ett beslut som håller över tid.
Våra medarbetare
Kontinuitet med långsiktiga och uthålliga placeringar är alltid målsättningen. Rätt kompetens, personlighet och ett genuint engagemang gör avgörande skillnad inom omsorgsverksamhet och Frodida vård anställer därför kontaktpersoner som är utåtriktade, kreativa, empatiska och kommunikativa. Man ska besitta en naturlig fallenhet för att skapa relationer och ha förmåga att uppmuntra och inspirera en ung person. Kraven på familjehemskonsulenterna är därutöver en relevant bakgrund och utbildning, en hög samvetsgrannhet och välutvecklad pedagogisk förmåga för att säkerställa tydlighet mot såväl barnen som familjen.
Egenkontroll
Familjehemskonsulenterna får operativt stöd och vidareutbildning av senior extern handledare. Socionom leder egenkontrollen och kvalitetssäkrar insatserna och rapporteringen.
Konsulentstöd till familjehem
Familjehem som är kopplade till Frodida vård är konsultstödda och får regelbunden handledning och utbildning efter behov.
Om Oss
Frodida vård arbetar på uppdrag åt kommuner över hela Sverige. Vi förmedlar akutplatser, utredningsplatser, familjehem, jourhem, stödboende åt barn och ungdomar.